Sedan 1922, är märket Hermle känt för högkvalitativa golvur, väggur, bordsur och justerare. Klockorna är oftast handgjorda och raffinerade med tekniska och visuella detaljer. Dessa mästerverk är mycket populära världen över och representerar tid i sin vackraste form.
Även om det finns olika typer av bordsur numera så kombinerar få med den elegans och klassiska stil som de produkter som görs av Hermle har. I det följande har jag valt ett mycket speciell mästerverk av Schwäbische urmakare, som du kan undersöka på Uhren4you.de när som helst.

Tellurium av Hermle

Ett Tellurium är en planet maskin, en modell som mekaniskt visar månens och jordens rörelser runt solen. På bordsklockan med samma namn av Hermle smyckar en sådan modell husets övre del.
På valnötskåpans vinkel finns det en glaskupol under vilket Telluriumet är beläget. Det visar jordens rotation runt solen inom ett år. Jorden roterar runt sig själv helt på 24 timmar. Samtidigt, så kretsar månen runt jorden i 29,5 dagar och roterar runt sig själv. Sålunda, kan man observera månens olika faser. På sin väg runt solen passerar jorden genom alla 12 stjärntecknen, månader och enstaka dagar, som anges på den plana skivan under kupolen. Tack vare lutningen av jordaxeln mot omloppsbanan, kan årstiderna också representeras.

Om du har turen att äga ett sådant mästerverk, ska du absolut tänka på följande aspekter.

Alla rörelser måste utföras med största omsorg. Jag rekommenderar även att bära handskar för att skydda klockan.

När högkvalitetsklockan äntligen har kommit, är det första steget att packa upp den på rätt sätt. För att göra detta har jag tagit bort den övre inre kartongen ur förpackningen. Den innehåller telluriums polerade solboll, lindningsnyckeln och glaskupolen, som alla är inpackade separat.

Efter det, kan den andra inre kartongen avlägsnas från förpackningen, som innehåller den fullständiga klockan. Återigen krävs ytterst noggrannhet för att inte skada klockan under uppackning.

För att kunna titta på klockan i sin fulla skönhet, måste alla transportskydd tas bort från produktens hammare och klockor, vilket omfattar gummi, skummaterial, wellpapp etc. Det är lättare att göra det när båda klockans dörrar öppnas.

Teknik

Klockans gångtid är 1 vecka (8 dagars klockverk). Du bör inte glömma att skruva upp den regelbundet för att förhindra stillastående. För att uppnå detta har jag lagt lindningsnyckeln i lindningsbersån och vände den medurs tills urverket var helt lindat (ung. 4 ½ vändor). Medan den högra bersån ansvarar för 4/4 slagverk, är den mellersta bersån till för urverkets mekanism. Slutligen kan timslagmekanismen vridas upp med vänster berså.

Slagverket kan stängas av via slagets avstängning, som ligger i anslutning till nummer 3 på urtavlan. Dessutom är klockan utrustad med en övernattningsavstängning, som automatiskt stänger av klockspelet på natten. Denna knapp kan hittas bakom urtavlan mellan dess centrum och nummer 3. När den här funktionen är aktiverad, kommer inte klockan inte slå mellan klockan 22.00 och klockan 06:45 – på detta sätt kan man garantera tystnad under natten.

I nästa steg måste klockan ställas in på rätt sätt. För att göra detta har jag aktiverat ringklockan via slagets avstängning. Timklockan kan utlösas genom att flytta minutvisaren (den långa visaren) till 12. Så snart melodin har bleknat, följer timslaget. Antal timslag måste motsvara vad timvisaren (den korta visaren) visar. På grund av den integrerade slagsynkroniseringen, ställer den om sig automatiskt inom en timme. Westminster Quarters spelas i en 4/4 takt.

Tillverkaren tillhandahåller Hermle Tellurium med en exakt 11-stone spärrhake, som justeras noggrant under produktionen. Om den behöver justeras om, måste det dock göras med yttersta omsorg. Om regleringsspaken för spärrhaken flyttas endast 1 mm, kan klockans hastighet redan ändras av ca. 2 – 4 min / dag.

Nästa steg är att ställa in klockans hjärta, telluriumet, korrekt. För det första har jag tagit solbollen ur förpackningen och monterade den på mittersta vertikala axeln. Sedan behöver telluriums roterande arm vridas med den svarta dags-visaren till korrekt datum. Det är viktigt att inte röra mekanismen bakom visaren. Jag har ställt in bandet med jordgloben på ett sätt som säkerställer att bandet pekar bort från solen (gäller för norra halvklotet).
När dessa steg är slutförda, kan månen justeras enligt aktuell månfas och jorden kan ställas in på den aktuella tiden.
Om klockan står stilla vid något tillfälle (glömt att vrida upp den, semester etc.), måste den återställas helt.

Underhåll av klockan

En annan mycket viktig aspekt som jag skulle vilja nämna här är underhållet av klockan. Speciella rengöringsmedel, poleringskrämer eller vatten bör inte användas. Om klockan behöver rengöras ändå, kan jag endast rekommendera att använda en torr trasa eller läder. Den mekaniska urverket kan påverkas av fukt, damm, värme och kyla. Därför kan det vara nödvändigt att få klockan rengjord och oljad av en professionell urmakare efter en viss tid (5 – 8 år).

Hermle Tellurium är ett mästerverk och inte bara populär hos klockälskare. Dennaa förstklassiga bordsklocka är en juvel och blickfång i varje vardagsrum