Veckans ur – Carl von Zeyten CvZ0024RWH

CvZ0024RWH

Veckans ur hos oss är Carl von Zeyten CvZ0024RWH. Det levereras med ett brunt läderarmband med krokodilmönster. Höljet är tillverkat av roséguldfärgat rostfritt stål. En speciell detalj är att balanshjulet kan ses på urtavlan, även på baksidan tack vare den påskruvade basen av mineralglas. Den utarbetade urtavlan imponerar med svarta romerska siffror och roséguldfärgade visare. I allmänhet kan man säga att detta Carl von Zeyten ur är högkvalitativt och ser elegant ut.

Automatiska ur med ett öppet balanshjul

Öppet balanshjul

Balanshjulet är ett oscillerande system som vanligen används i mekaniska urverk. Det oscillerande systemet fungerar som regulator för ur, särskilt när det gäller armbandsur eller fickur, men även för väckarklockor och väggklockor.

Att använda balanshjulet med en spiralfjäder var en idé av Jean de Hautefeuille och utvecklades av Christiaan Huygens. År 1675 beviljades han ett franskt patent.

Det oscillerande systemet består av balanshjulet och spiralen (med en balansfjäderdubb och en spiralspole). Det kan vara gjort av stål, fjäderstål, fosforbrons eller mässing och i synnerhet med en speciell legering, som måste vara så omagnetiska som möjligt (på grund av påverkan på yttre magnetfält).

Att ha ett öppet balanshjul innebär att urtavlan har runda öppningar, genom vilka balanshjulet kan ses. Det ser högkvalitativt ut och är också mycket angenämt för ögat.

Automatiskt ur

Ett automatiskt ur kallas också ett mekaniskt armbandsur, där fjädern lindas i små steg av en liten rotor, som aktiveras av bärarens armrörelser. Tidigare modeller av automatiska ur hade ofta en automatisk stötmekanism istället för en rotor.

Dyrare automatiska fickur har funnits sedan 1770, men hade svårt att bryta igenom, tack vare den lätta manuella uppdragningen via kronan. 1922 utvecklade det franska företaget Leroy det första armbandsuret med en automatisk mekanism, som drevs av en automatisk stötmekanism, men den erbjöds inte till försäljning. Uppfinnaren av det automatiska uret är John Harwood, en brittisk urmakare från Isle of Man. Han hade format sin idé sedan 1914 och begärde ett schweiziskt patent den 16 oktober 1923, vilket han mottog den 1 september 1924. Rolex Oyster Perpetual (1931) är känd som det första fungerande automatiska armbandsuret med en ensidig rotor som kunde vridas upp. Uppfinningen av den automatiska uppvridningen med en rotor och växlaren för fickur tillskrivs Abraham-Louis Perrelet 1775.