Veckans klocka hos oss

Den här gången är Holzkern Uranus damklocka veckans klocka hos oss. Den är särskilt mångsidig och mångfacetterad och imponerar med två sanna ögonfångare: Klockans ansikte i marmor och yttre ring av trä av valnöt.

De olika komponenterna i trä kärnig Uranus

Marmor, etymologiskt hänvisar till „glödande, lysande“, är en karbonatsten bestående av kalcit-, dolomit- eller aragonitmineraler. Det finns emellertid olika betydelser av marmor: Petrografiskt är det en metamorf sten som skapas av en omvandling (metamorfos) av kalksten och andra bergarter rik på karbonit orsakad av värme och tryck i jordens inre. Förutom den petrografiska förklaringen kan man skilja mellan kulturella och ekonomiska definitioner av marmorkoncept.

Ett antal större byggnader och konstverk är gjorda av marmor. För närvarande används marmor främst för golv- och trappbeläggning, kakel, tvättpaneler och fasadpaneler. Utvinningen av marmor – som har praktiserats i tusentals år – är fortfarande en mödosam och komplex process idag.

Idag kan detta värdefulla material också hittas i klockor med Holzkern. Uranus damklocka levereras  med ett komplext marmor ansikte som har många olika fasetter och lager.

Holzkern Uranus

Riktiga valnöt är ett bredbladigt lövträd från valnötfamiljen. Det kallas vanligen valnöt eller valnöts-träd. Det vanliga namnet härrör från gammalt engelska wealhhnutu, bokstavligen „utländsk nöt“ eller „romansens nöt“, när den kom till Tyskland via Frankrike eller Italien. Dess frukter är populärt kända som valnötter. Träet tillhandahåller också dyrbart trä. Valnöts-trä har använts för den yttre ringen för vår veckans klocka, eller med andra ord; Inramningen levereras med en tunn ram gjord av valnöt-trä.

Läder Är kemiskt bevarad djurhud med en väsentligen hållen fiberstruktur. Villkoren läder och päls måste differentieras. Läder är gjord av ett skikt av huden som kallas läderhud (dermis). Det så kallade papillär lagret med sin mycket fina fiberstruktur kommer att vara läderns kornsida. Huden hos större djur som kor, hästar, åsnor och grisar kallas både skinn och hud i sina obehandlade, oanvända tillstånd. Vår veckans klocka är utrustad med ett brunt läderarmband.