Trots noggrant underhåll av den automatiska klockan kan det hända att en automatisk klocka slutar fungera.

Den vanligaste orsaken är helt enkelt att effektreserven är förbrukad. Till skillnad från kvartsklockor kräver automatiska klockor ingen energikälla för att hålla klockan igång. Den speciella mekanismen för en automatisk klocka är utformad på ett sådant sätt att urverket hålls i funktion enbart genom rörelsen av klockbärarens hand. Den energi som genereras på detta sätt lagras i den så kallade effektreserven. Klockan går sedan tills den helt lindade klockfjädern helt tappat sin spänning och urverket stannar.

Varför ska du linda en automatisk klocka?

Så att en korrekt tidsvisning alltid kan garanteras.

Så att en stabil gång kan etableras.

Så att det mekaniska urverket går stadigt och inte tar skada.

Så att klockan får lång livslängd.

Hur ska du linda en automatisk klocka? Det finns i princip 3 metoder för att linda en automatisk klocka:

Fäll upp den automatiska klockan genom att flytta handleden

Om klockan bärs regelbundet i 8 timmar om dagen är kraftreserven alltid fulladdad.

Varning: Eftersom lindningsmekanismen är utformad för normala och regelbundna rörelser bör en automatisk klocka inte bäras under träning. De snabba och hektiska rörelserna stör finmekanismen och kan orsaka permanent skada på rörelsen.

Automatiska Klockor

Vindar klockan över kronan

  1. Ta bort klockan från handleden

Det första du ska göra är att ta av klockan från handleden. På så sätt kan du å ena sidan komma närmare kronan och å andra sidan minimeras risken att vrida kronan för hårt.

  1. Justera kronan

Nästa steg är att hitta rätt kroninställning för att linda klockan. Beroende på modell och tillverkare kan det finnas skillnader. Med kronan kan du inte bara spola upp klockan, utan även ställa in tid eller datum på urtavlan. För att göra detta måste kronan antingen dras ut halvvägs eller helt. För att linda upp klockan behöver kronan oftast inte dras ut alls, bara vridas åt ett visst håll.

Varning: Vid vattentåliga klockor måste kronan först lossas, då den vid normal drift är så tät att inget vatten kan tränga in i boettens insida.

  1. Vrid kronan

För att spänna klockfjädern och linda upp klockan måste kronan vridas medurs. För att göra detta bör du ta tag i det ordentligt mellan tummen och pekfingret och försiktigt vända det från botten till toppen. Det tar vanligtvis cirka 30 varv för att linda klockan helt. Om klockfjädern är helt spänd märks detta även genom ett tydligt märkbart motstånd vid vridning.

  1. Kontrollera och ställ in tiden

Efter upplindning av klockan bör du kontrollera att både rätt tid och rätt datum visas på kronografen. Eftersom dessa inställningar också görs via kronan, kan de oavsiktligt ha blivit feljusterade på grund av rörelsen.

Varning: När du ställer klockan ska visarna alltid flyttas medurs och inte i motsatt riktning. På så sätt kan klockans mekanik skonas.

  1. Fäst kronan

Sist men inte minst måste klockkronan sättas fast ordentligt igen. För att göra detta trycks du tillbaka till startpositionen med ett lätt tryck. Speciellt med vattentäta klockor måste man se till att det inte finns några läckor på boetten.

Automatiska Klockor

Linda upp en automatisk klocka med hjälp av en urvindare

Den som inte bär en automatisk klocka regelbundet, utan i första hand har den som samlarobjekt eller investering, bör ändå avveckla den regelbundet. Det finns watchwinders för just detta ändamål, de används för professionell förvaring av automatiska klockor. Dessa iscensätts inte bara på ett tilltalande sätt, utan flyttas också regelbundet tack vare den inbyggda tekniken. Den naturliga rörelse som normalt uppstår när man bär klockan simuleras.

Om ingen av dessa åtgärder hjälper, vilket är ganska osannolikt, så har klockan förmodligen skadats. Kontakta din säljare eller tillverkare under garantiperioden. Om du inte längre har garanti kan en urmakare även kolla på klockan.