– Upptäck Kieninger lyxklockor –

Den fascinerande historien om Kieninger-klockor

 

Klockor är inte bara tidmätare, utan också konstverk som speglar urmakarkonstens historia. En sådan historia är den om Kieninger-klockor, som har fångat hjärtat hos klockälskare runt om i världen i flera generationer.

Klockmärkets ursprung går tillbaka till 1800-talet, då två begåvade urmakare, Johann Kieninger och Ferdinand Kieninger, upptäckte sin passion för urmakeri. Båda kom från Schweiz, ett land känt för sin enastående urmakartradition. Tillsammans bestämde de sig för att slå ihop sina kunskaper och starta en egen urmakarverkstad.

Deras klockor blev snabbt uppskattade för sin precision och unika design. De var pionjärer när det gällde att använda högkvalitativa material och innovativ teknik. Deras klockor var inte bara klockor utan också statussymboler, uppskattade av förmögna kunder runt om i världen.

Under årens lopp fick Kieninger ett utmärkt rykte för sin hantverksskicklighet och känsla för detaljer. De vann många utmärkelser i internationella klocktävlingar och bars av kändisar och kungligheter runt om i världen.

Under första världskriget avbröts deras verksamhet tillfälligt eftersom resurserna var knappa och urmakarna koncentrerade sig på tillverkningen av militära klockor. Efter kriget återvände de dock med ännu mer energi och passion för att tillverka sina högkvalitativa klockor.

Under de följande decennierna fortsatte företaget att utvecklas och blev synonymt med lyx och elegans. Deras klockor fanns tillgängliga i de bästa juvelerarbutikerna i världen och uppskattades av dem som letade efter exklusiva klockor.

Gamla produktionsanläggningen för Kieninger

Joseph Kieninger

Familjen Kieninger

1980-talet innebar en ny era för Kieninger. Företaget började införliva modern teknik och moderna material i sina klockor samtidigt som man behöll sin traditionella hantverksskicklighet. Detta ledde till ett bredare utbud av klockor med både klassisk och modern design.

Idag är Kieninger ett globalt erkänt namn inom klockindustrin. Varumärket har alltid utvecklats och är känt för sina mycket sofistikerade mekaniska bords-, farfars- och väggur (regulatorer).

Kieninger-klockornas historia är ett imponerande exempel på hur passion, hantverkskunnande och innovativ anda kan forma ett företag över generationer. Från en blygsam början på 1800-talet till dagens världsomspännande erkännande har varumärket haft en lång och händelserik resa. Klockorna är inte bara klockor, utan också arvegods som gått i arv från en generation till nästa.

I en värld som domineras av teknik påminner Kieninger oss om att klocktillverkning är en tidlös tradition som aldrig blir omodern. Deras historia är en hyllning till gårdagens, dagens och morgondagens urmakare.

Den tyska urmakarkonsten

Tysk klocktillverkning i Schwarzwald är en fascinerande tradition som har pågått i århundraden, med hantverkskunnande som gått i arv från generation till generation. Historien om klockorna från Schwarzwald började på 1600-talet när människorna i denna pittoreska region bestämde sig för att utveckla sina färdigheter inom urmakeri.

 

En av de mest kända klockorna från Schwarzwald är gökuret, som har sitt ursprung i slutet av 1700-talet. Detta unika ur har blivit en symbol för precisionen och hantverksskickligheten hos Schwarzwalds urmakare. Gökurets utsmyckade sniderier och mekaniska inre arbete vittnar om en djup förståelse för urmakarkonstens invecklade detaljer.

Klockindustrin i Schwarzwald har genomgått en imponerande utveckling över tid. Från traditionella trähjul och vikter till moderna, exakta urverk har Schwarzwalds urmakare ständigt förfinat och anpassat sina tekniker. Trots den tekniska utvecklingen är kärleken till hantverket och traditionen fortfarande en viktig del av Schwarzwalds urmakarkonst.

Den nära kopplingen till naturen återspeglas också i många mönster. Naturliga motiv, som löv, djur och träd, återfinns ofta i de utsmyckade dekorationerna på klockorna. Dessa element ger inte bara klockorna en unik estetisk charm, utan påminner oss också om den naturliga skönheten i Schwarzwald.

Den tyska urmakerikonsten i Schwarzwald har inte bara vunnit nationellt utan även internationellt erkännande. Urmakarnas kvalitet, precision och konstnärliga skicklighet har gjort klockor från denna region till eftertraktade samlarobjekt. Traditionen lever vidare än idag, eftersom många familjeföretag för vidare sin kunskap och passion från en generation till nästa.

På det hela taget är tysk klocktillverkning i Schwarzwald ett fascinerande kapitel i klocktillverkningshistorien. Kombinationen av tradition och innovation, av hantverk och precision, gör klockor från Schwarzwald till tidlösa mästerverk som speglar regionens historia och kultur.

 

De rörelser som Kieninger använder

Kieninger använder mycket olika urverk för sina klockor. En sak är dock säker: vart och ett av dem är ett mästerverk av urmakarkonst. Vi visar dig tio av de mest använda urverken.

Modell AEL

1/4 fjäderupprullat urverk med echappement (Swiss lever escapement, 5 juveler)

Modell JT

1/4 fjäderupprullat urverk med frontmonterad tourbillon

Modell GSE

Repdragningsrörelse med Bim-Bam 1/2 timmes slag på 8-stavs gong

Modell NET

Fjäderupprullat precisionsurverk med 15 rubinjuveler och sekundtourbillon

Modell HER

Kedjehissverk med 1/2-timmars slagverk på rund gong gong-fjäder

Modell NS

Precisionskabelverk med 8 rubinjuveler och 6 precisionskullager

Modell HTU

1/4 kabelväxel med 3 växlande melodier

Modell NSM

Graham-gäng, överhand 9 ó tänder, pallankare med fina stålpallar

Modell JE

1/4 fjäderbelastad omställningsmekanism med echappement (5 eller 11 juveler)

Modell RS

1/4-verk med Westminsterklocka på 8-stavig gong, automatiskt ankare.

Konsten att vara lyxig //.
Vad som gör vägg- och bordsklockor av hög kvalitet!

I klockornas värld finns det lyxklockor som går långt utöver bara tidtagning. Deras elegans och sofistikering är ett bevis på minutiöst hantverk och en uppmärksamhet på detaljer som är uppenbar i varje aspekt av tillverkningen. Här är några av de viktigaste egenskaperna som definierar avancerade lyxklockor:

 

1. Träslag

Vägg- och bordsklockor av hög kvalitet tillverkas ofta av utsökta träslag. Valet av träslag är avgörande, eftersom det inte bara påverkar klockans estetiska tilltal utan också dess hållbarhet och motståndskraft. Fina träslag som lönn, mahogny, körsbär och valnöt används ofta till boetter och frontar. Dessa träslag ger klockorna en varm, naturlig skönhet och gör dem till blickfång i alla rum.

2. Mekaniskt urverk

Urverket är hjärtat i alla klockor, och mekaniska urverk är ett kännetecken för kvalitet och hantverkskunnande. Till skillnad från kvartsur, som är batteridrivna, drivs mekaniska ur av ett komplext system av kugghjul och fjädrar. Dessa urverk monteras och kalibreras ofta noggrant för hand för att säkerställa högsta precision. Verket i en mekanisk klocka är en visuell och akustisk upplevelse som kommer att glädja alla klockentusiaster.

3. med slående urverk

Många högkvalitativa vägg- och bordsklockor har en slagmekanism som indikerar tiden akustiskt. Klockornas ringande eller det mjuka knackandet på stängerna påminner om en tid då tiden tillkännagavs på detta sätt. Det är en subtil påminnelse om det förflutna.

4. Utförande

Utförandet av en lyxklocka är av avgörande betydelse. Varje aspekt, från de fina detaljerna på urtavlan till precisionen i visarna och graveringarna, är noggrant inspekterade och omsorgsfullt handgjorda. Användningen av polerat rostfritt stål eller guldpläterade detaljer ger klockan en raffinerad finish. Ytorna är felfria och reflekterar ljuset på ett sätt som gör klockan ännu mer tilltalande.

Certifierad onlinebutik – säker shopping på Uhren4you.de

Vi på Uhren4you finns där för våra kunder varje dag! Oavsett om det gäller ett armbandsur för 20 € eller en lyxklocka från Kieninger för 20 000 €.

Som certifierad onlinebutik och långsiktig partner till många klockmärken som SEIKO, CITIZEN, CASIO, AMS, HERMLE, KIENINGER och många fler, har vi redan betjänat flera 100 000 kunder.

Vår 10-åriga garantiförlängning hos Kieninger Luxury Watches!

I vår onlinebutik får du exklusivt en garantiförlängning. Tillverkarens garanti förlängs från två till tio år. Vi tar över den förlängda garantin för urverk, slagverk eller mekanik.

 

Skötsel och användning av en Kieninger-klocka

Hur hänger jag upp min Kieninger-väggklocka korrekt?

För korrekt tidtagning är det viktigt att hänga klockan exakt vertikalt och i lod. Särskilt i byggnader på sluttningar eller med oregelbundna väggar är lodjusteringen av stor betydelse. Till skillnad från andra klockor spelar den skenbara rakheten ingen roll, eftersom vinkelrät och lodrät linje endast definieras av gravitationen och inte av rymden.

Den vinkelräta linjen är redan integrerad i varje pendelur och representeras av själva pendeln. I viloläget måste pendeln vara placerad exakt i mitten av svängningen. Därför finns det en platta under pendeln på pendelur som anger utslaget och centrum.

Det är mycket viktigt att vrida klockan så att pendeln befinner sig exakt ovanför denna markering. Varje avvikelse leder till felaktig tidtagning och kan senare orsaka oregelbunden tickning. En regelbunden tick-tack, tick-tack visar att klockan fungerar korrekt. Ett oregelbundet tickande visar att klockan inte fungerar korrekt och kan visa felaktiga tider. Därför är det mycket viktigt att du är mycket noggrann när du hänger upp pendeluret för att säkerställa exakt och tillförlitlig tidtagning.

 

Hur drar jag upp mitt Kieninger-ur?

I ur med vikter är en specifik vikt ansvarig för varje funktion, medan i pendelur med fjäderverk är en fjäder ansvarig för varje funktion.

På pendelur med vikter dras vikterna långsamt upp på andra sidan för att dra upp dem. Detta görs för att skydda kugghjulen inuti, eftersom de utsätts för ett visst slitage vid varje upprullning. Långsam upprullning är nödvändig eftersom ryckiga och snabba rörelser kan påskynda slitaget.

Pendelur med fjäderverk dras upp genom att nyckeln sätts in i motsvarande hål. Nyckeln vrids långsamt åt höger tills ett lätt motstånd känns. Den motsvarande fjäderrörelsen är då uppdragen.

Långsamhet är också viktigt vid upprullning av fjäderverk för att skydda kugghjulen inuti. Det rekommenderas att alltid dra upp klockan vid ungefär samma tidpunkt för att minimera slitage. Om klockan dras upp oregelbundet spänns fjädern med olika intervall, vilket kan leda till att spännkraften minskar snabbare eller att fjädern går av.

Både vikt- och fjäderrörelser är utsatta för slitage, eftersom fjädern är en slitdel. Försiktig hantering förlänger dock livslängden avsevärt. Huvudfjädern i ett pendelur kan lätt hålla i en generation, och ofta behöver den bytas ut först efter flera generationer. En varsam hantering av ett pendelur bevarar inte bara dess värde, utan sparar också onödiga kostnader i samband med reparationer och utbyt

Hur ställer jag in tiden på mitt Kieninger-väggur?

Ett Kieninger-ur ställs in uteslutande genom att vrida minutvisaren medurs tills önskad tid har uppnåtts. Om klockan har ett slagverk är det lämpligt att först vänta på att den motsvarande timsignalen ljuder innan du går vidare till nästa timme.

Det är viktigt att notera att den andra fjäderrörelsen först måste „utlösas“ så att tidsvisningen och timsignalen senare motsvarar varandra korrekt. Därför bör man ha tålamod och se till att slagverket har fullbordat timsignalen innan man fortsätter med att ställa in nästa timme.

Denna noggranna procedur säkerställer att Kieninger-uret inte bara visar den exakta tiden, utan att de akustiska signalerna från slagverket också är harmoniskt synkroniserade med den korrekta tiden. För att ställa klockan behöver man alltså inte bara vrida minutvisaren, utan även vara uppmärksam på slagmekanismens sekvenser för att säkerställa en exakt och harmonisk tidtagning.