Golvklockor är stora klockor som kan vara upp till 3 m höga. De är avsedda för det inre av privata hushåll. Eftersom de står stilla på golvet kallas de lämpligen golvfarfar. De arbetar med en viktdrift, som fungerar via dragkraften för hängande vikter och en pendel som en tidsstandard. I vår butik har vi för närvarande över 30 farfarsklockor, de flesta märkena Meister-Stück, Hermle och AMS.

Melodier av golvklockor

De flesta stående klockor har en slående mekanism. Detta är en kugghjulsmekanism som är parallell med kugghjulsmekanismen. Slagmekanismen avger en akustisk signal vid ett visst tidsintervall. Ursprungligen användes denna signal för att upptäcka tidsperioder (vanligtvis en timme) när klockan var för långt borta eller det var mörkt. Beroende på klockan slår klockan var 5: e minut till 1 timme vid en viss tidpunkt eller spelar en melodi. Westminster-melodin, som traditionellt slår varje kvart, är särskilt känd och välkänd. Denna takt kommer ursprungligen från University Church i Cambridge och är en komposition av G.F. Hämtad från Handel. Denna korta melodi blev dock världsberömd när den slog timmen för Big Ben klocktorn vid parlamentet i London.

St. Michael-melodin är uppkallad efter St. Michael’s Church i Charleston, South Carolina. Under självständighetskriget och det amerikanska inbördeskriget skadades klockorna i denna kyrka flera gånger, återställdes i London och installerades slutligen 1867. Här kan du lyssna på de olika melodierna en gång.

Meister-Stück Nr. 14 Golvklockor

Vårt Meister-Stück och AMS

Vi har valt två speciella klockor till dig. Meister-Stück nr 14 och AMS 2240/1. Meister-Stück farfarsklocka är handgjord i massiv ek och lackerad i naturen. Den har en kabelmekanism med 3 melodier (Westminster, St. Michael, Whittington). Det är möjligt att stänga av kvartals- eller timme-klockan, liksom en automatisk nattstängning av melodierna. AMS är en pendelklocka gjord av mörkt valnötved. Dess tre melodi-klockor är omkopplingsbara, det finns en 4/4 timmars klocka och också en automatisk nattavstängning.

AMS 2240/1 Golvklockor