Den traditionella gökursklockan

Traditionellt tillverkas gökursklockan huvudsakligen i Schwarzwald. Den har fått internationellt erkännande. En gökur är vanligtvis en väggklocka med ett mekaniskt pendelsystem som är utrustat med en kedjelift och en slående mekanism. Sedan mitten av 1800-talet har kåpans grundform huvudsakligen modellerats efter ett järnvägshus med ett tak och dekorerats med mer eller mindre utarbetade träprydnader. Den konkreta, eponymiska egenskapen hos gökuret är dock en slående mekanism. En mekanisk gök används som en akustisk tidssignal; göken är rörlig och är monterad i höljet ovanför urtavlan bakom en flik som liknar en liten dörr – och vanligtvis visas gökan vid varje hel timme. Beroende på konstruktionen, rör sig den mekaniska göken – traditionellt snidad av trä och målad, men idag vanligtvis tillverkad av plast –  för att matcha gökropet eller öppnar till och med näbben tidsenligt med detta.

Dessutom spelas ett eller flera gökrop upp varje hel timme, beroende på tid på dagen (hela timmar räknas), vanligtvis tillsammans med en gong. ”Gökropet” skapas traditionellt av ett par olika stämda orgelvisslor inuti klockan. Dessutom kan andra rörliga dekorativa element pryda klockans utsida.

Den traditionella gökurens moderna variant

AMS 7287 har en mycket modern och söt design jämfört med traditionella gökur. Den har ett lackerat trähölje i antracit. Till skillnad från många traditionella mörkbruna väggklockor av valnöt, gjordes denna gökur med modern färgning. Dessutom kommer den utan alla gammaldags dekorationer och ornament på trähuset. Denna gökur är målad vit med ett träd och löv. En vit plastfågel visas varje timme. Det finns också en alternativ röd fågel i paketet. Gökropen låter också vid varje hel timme. För att säkerställa att det inte stör dig på natten, finns det en automatisk avstängning och volymkontroll. Dessutom har väggklockan svarta arabiska siffror och röda händer.

AMS 7286

 Det finns också en variant tillgänglig av tillverkaren AMS. Denna är gjord av ett vitlackat trähölje med ett antracitfärgat träd. Den röda fågeln visas vid varje hel timme, men en alternativ vit fågel ingår också. Den har också en röd pendel och röda arabiska siffror.

Bläddra igenom vår butik Klockor4you.nu och bli inspirerad av många andra moderna gökur!