En väckarklocka är en klocka som väcker en sovande person vid en förutbestämd tid eller som påminner om ett visst datum. Det här görs oftast med hjälp av en akustisk signal. Idag är en väckarklocka mycket mera än det här. Den fungerar som ett elegant blickfång och som en accessoar i sovrummet.

Väckningssignaler i forna tider

Väckarklocka
Bells

Under en lång tid var klockor lyxvaror. För majoriteten av populationen tog sömnen slut då det blev ljust  ute eller då tuppen gal. De få som var tvungna att stiga upp före gryningen blev väckta av nattväktare.

Hursomhelst, klockor med en extra alarmfunktion är precis lika gamla som mekaniska klockor, vilket betyder från 1300-talet. Man har hittat beskrivningar av vattenklockor från antikens tider, i vilka tiden mättes med hjälp av vattennivån i ett kärl. I det här fallet kunde man sätta in flöten i kärlet, som utlöste en klocka eller visade siffror då kärlet fyllts till en viss nivå via en spak. I klostren på 1100-talet användes väckarklockor med klocksignaler som påminnelse för att uppmärksamma då det var tid för bön.

Nuförtiden sätter speciellt unga personer väckningsalarm på sina mobiltelefoner eller smarttelefoner. Mobiltelefonen är vanligen inom räckhåll dygnet runt i alla fall, så den kan snabbt nås. Då man laddar batteriet på natten har man ofta mobilen bredvid sig på nattduksbordet. Därför har väckarklockan på telefonen visat sig vara väldigt praktisk.

smartphone

Trots allt det här kvarstår den klassiska väckarklockan för många människor, eftersom den inte behöver laddas och behöver ingen vidare uppmärksamhet. Vissa väljer den praktiska varianten, andra ett häftigt blickfång på nattduksbordet.

Ett av dessa blickfång är vår klocka för den här veckan.

 Veckans klocka – KA5654BK

Det smidiga svarta träblocket, som tydligen inte ser ut som en väckarklocka, har en alarmfunktion på baksidan. Den funktionen ligger precis där man sätter in batteriet. En USB-kabel inkluderas också. De vita arabiska siffrorna lyser i den digitala bildskärmen genom den svarta urtavlan. Det här är definitivt någonting speciellt!