Funktioner hos en dykarklocka

En dykarklocka är en vattentät och tryckbeständig klocka. Den är speciellt anpassad till dykarens behov. Detta inkluderar högsta möjliga vattentäthet, en roterande kant som endast kan roteras moturs för att mäta dykningstiden och bästa möjliga läsbarhet under vatten. Ett reptåligt klockglas, som vanligtvis är safirglas, är också mycket användbart, eftersom skrapande föremål inte kan undvikas under dykning.

Den ska vara vattentät åtminstone upp till 20 ATM, vilket motsvarar ett vattendjup på ca 190 meter. Den används för att mäta dykningstiden, och för detta ändamål är den utrustad med en roterande kantring. Innan dyket, justerar dykaren nollmärket på ringen till minutvisaren. När man tittar på klockan kan dykningstiden läsas omedelbart.

Av säkerhetsskäl kan ringen endast vridas moturs. Om den vrids oavsiktligt under dyket är den markerade starttiden alltid inställd på att vara tidigare än den faktiskt var. Därför kan ingen hälsorisk uppstå på grund av oavsiktlig överskridande av icke-dekompressionsgränsen.

Eftersom vi har dykdatorer idag är den klassiska dykarklockan mer av ett modernt tillbehör och lyxobjekt och behöver inte längre användas för dykning som primär funktion. Den kan dock uppfylla funktionen av ett backup-instrument.

I Tyskland kan endast klockor som uppfyller kriterierna för DIN 8306 säljas som dykarklocka eller dykares klockor. För att uppfylla kriterierna måste den ha en testad vattentäthet, en tydlig läsbarhet från ett avstånd på 25 cm och den måste fungera perfekt – även i mörkret, samt möjligheten att förutse en tidsperiod med en timer eller en roterande kantring.

Olika dykarklockor på Klockor4you.nu

Vi presenterar för dig en Chris Benz dykarklocka. Denna herrklocka har ett svart gummiband, är vattentätt upp till 50 bar, har en enkelriktad roterande ring och en repfast safirkristall och är därför särskilt lämpad som en dykarklocka. Urverket är ett mekaniskt precisionsautomatiskt urverk, så det är inte nödvändigt att byta batteri, vilket är särskilt anmärkningsvärt, eftersom inte vattentätheten annars kunde garanteras längre efter batteribyte. Designen är också fängslande, skivan lyser i en slående sjögräsgrön färg.

CB-500A-G-KBS
BN2021-03E

Dessutom har vår webbutik dykarklockor av varumärkena Citizen, Casio eller Seiko.

Den här modellen från Citizen har också ett svart gummiband, en vattentäthet på 20 bar, en enkelriktad roterande kant och repfast kristallglas. Dessutom har denna klocka vissa funktioner som en vattensensor, ett dekompressionsalarm, en bathometer och en indikator för kvarvarande energi. Urverket som används är Eco-Drive-utvecklat av Citizen.