100 dagar Öppet köp

30 dagar Lägpris garanti

fri utökad garanti

DeutschFrancaiseItalianoEspanol

Klockan på väggen

Väggklockor har funnits ungefär lika länge som mekaniska klockor själva, dvs i cirka 600-1000 år. Termen väggklocka sammanfattar alla klockor som är fästa på en vägg. Således är detta ett kollektivt begrepp under vilket bland annat både analoga och digitala klockor är dolda. Några pendelklockor synkroniseras också med radiosignal.

Den radiostyrda klockan

En radiostyrd klocka är en kvartsklocka som tar emot en tidssignal som sänds ut via radio och använder den för att visa aktuell tid. Radiostyrda klockor har funnits sedan 1973. Men för första gången 1986 producerades billiga radiostyrda klockor för massmarknaden. Ofta kombinerades denna teknik med en digital LCD-skärm. Numera finns det dock lika många analoga radiostyrda klockor. Det är inte ovanligt att radiostyrda klockor erbjuder ytterligare funktioner, såsom visning av datum, veckodag, temperatur eller luftfuktighet.

Av sändare och mottagare

För att kunna utföra sin tjänst korrekt behöver en radiostyrd klocka en mottagare för att ta emot tidssignalsignalen från en långvågssändare. Många länder har sin egen sändare. I Tyskland är detta DCF77 i Mainflingen nära Frankfurt a.M., som sänder den centraleuropeiska tidssignalen. Radiosignalens räckvidd är cirka 2 000 km. Detta innebär att radiostyrda klockor som officiellt säljs i Tyskland automatiskt ställs in på respektive tysk eller centraleuropeisk tid nästan överallt i Europa.

Jag vill veta exakt

Även om tidssignalen sänds kontinuerligt, frågas den vanligtvis bara en gång om dagen av de vanliga radiostyrda klockorna; med vissa klockor också varje timme. Båda är helt tillräckliga för att kompensera för kvartsurets hastighetsfel.
Den största fördelen med en radiostyrd klocka är därför den extrema noggrannhet med vilken tiden visas. Du behöver inte heller justera den radiostyrda klockan manuellt. Detta innebär också att det inte finns något behov av att ändra klockan när du växlar mellan vinter- och sommartid.

HiddenGarantie